Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa wołowa

02.12.2015 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa wołowaKiełbasa wołowa

Składniki:
1 kg chudej karkówki wołowej
2,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki całych ziaren gorczycy
0,5 łyżeczki gorczycy w proszku
1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka nasion kolendry
0,75 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki ziela angielskiego
1 liść laurowy
5 sztuk goździków
120 ml wody

Zaczynamy od zmielenia przypraw, czyli pieprz, nasiona kolendry, ziele angielskie, liść laurowy i goździki zgniatamy w moździerzu. Ziarna gorczycy pozostawiamy w całości. Dodajemy resztę przypraw (niewymagającą mielenia) i w dużej misce łączymy z wodą. Mieszamy i chowamy do lodówki na 30 minut.
Wołowinę mielimy na sitku 5 mm i również chowamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wołowinę wkładamy do misy z przyprawami i wyrabiamy dokładnie aż masa będzie jednolita i kleista. Zajmie to około 3 minuty. Następnie tak przygotowanym farszem nabijamy osłonki i formujemy kiełbasy. Chowamy na 6-10 godzin do lodówki, aby mięso połączyło się z przyprawami.
Tak przygotowaną kiełbasę pieczemy w piekarniku przez 30-60 minut, w zależności od średnicy osłonek lub parzymy w wodzie (ok. 80 stopni) do uzyskania wewnątrz temperatury 71 stopni.
Zatem beteavon i lechajim!

Zobacz artykuł: Kuchnia żydowska – kuchnia wielu kultur i regionów

 

  • Krzysztof Barcikowski

    A można uwędzić

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama