Kruche korzenne ciasteczka z okienkiem
Składniki:
Ciasto:
– 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
– 200 g mąki pszennej
– 2 żółtka
– 3 łyżki cukru pudru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– szczypta mielonych goździków
– 1/2 łyżeczki kardamonu
Dodatkowo:
– dżem wiśniowy lub truskawkowy
– cukier puder do posypania
Wykonanie:
Składniki ciasta szybko zagniatamy. Owijamy folią i chowamy do lodówki na minimum 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i wałkujemy na podsypanym mąką blacie na placki o grubości ok. 3 mm. Wykrawamy kółka o średnicy 4,5 cm., połowa kółek powinna być wycięta foremką z okienkiem.
Ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż się ładnie zezłocą.
Ciastka studzimy na kratce. Gdy przestygną, dżem bardzo delikatnie podgrzewamy, tak żeby był plastyczny i kładziemy po ok. pół łyżeczki na pełnych ciastkach, przykrywamy ciastkiem z okienkiem. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.