Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Łopatka pieczona w rękawie

20.02.2023 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Łopatka pieczona w rękawieŁopatka pieczona w rękawie

Składniki:
– 1,5 KG łopatki wieprzowej
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka majeranku
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
– Sól i pieprz

Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki, dodajemy olej, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Mięso myjemy, osuszamy, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, (a najlepiej na całą noc). Zamarynowane mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Najpierw pieczemy 15 minut w temperaturze 220°C, a następnie około 1,5 godziny w 180°C. Czas pieczenia oblicza się według wzoru: 15 minut na zrumienienie oraz po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw, aby wierzch łopatki mógł się zrumienić.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama