Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Miętus smażony z opiekanymi ziemniakami

23.06.2022 | kategoria: Dodatki, Przepisy

Miętus smażony z opiekanymi ziemniakamiMiętus smażony z opiekanymi ziemniakami

Składniki:
– 2 filety z miętusa ze skórą
– 2 łyżki mąki pszennej
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki bułki tartej
– 1 jajko
– Sól, pieprz do smaku
– Olej
– Młode ziemniaki

Wykonanie:
Ziemniaki w mundurkach ugotować na pół twardo, następnie ostudzić. Zimne ziemniaki pokroić w plasterki, następnie smażyć na rozgrzanym oleju na patelni na rumiano.
Filety z miętusa umyć, podzielić na porcje. Przygotowanie panierki, wymieszać mąkę ziemniaczaną z bułką tartą. Miętusa natrzeć solą i pieprzem. Rybę obtoczyć w mące, następnie w jajku i panierce, smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Podawać z ziemniakami.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama