Ośmiornica po galicyjsku, czyli pulpo a la gallega
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
– 1 mrożona ośmiornica (ok.600 g)
– 5 średnich ugotowanych ziemniaków
– czerwona wędzona papryka – słodka i ostra
– oliwa z oliwek EV
– sól
– pieprz
Wykonanie:
Ośmiornicę rozmrażamy w lodówce. Układamy ją w misce, przykrywamy. Gdy będzie miękka, płuczemy ją pod zimna wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mrożona ośmiornica jest już wypatroszona i ma usunięte wszystkie zbędne elementy. W zamrażarce porządnie skruszała, więc nie trzeba już jej “bić”.
W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy do niej ośmiornicę. Gotujemy ją przez 30-40 minut, aż będzie miękka. Wyjmujemy i odkładamy na desce, aby nieco przestygła. Następnie dzielimy ją, odcinając po jednym odnóżu. Każda mackę kroimy na plasterki.
Ziemniaki kroimy w plastry, układamy na desce lub na talerzu, delikatnie solimy i pieprzymy. Na ziemiankach układamy plasterki ośmiornicy, wszystko skrapiamy oliwą i posypujemy wędzoną papryką i solą.