Pieczona polędwiczka podawana z warzywami grillowanymi w sosie własnym
Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa
– marynata
– świeży tymianek
– olej rzepakowy
– ząbek czosnku
– suszone pomidory
– bazylia
– pieprz do smaku
Grillowane warzywa:
– cukinia
– 1 mały ziemniak
– cebula
– olej rzepakowy
Wykonanie:
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu, a następnie myjemy i osuszamy. Przekładamy na folię aluminiową, polewamy marynatą i zawijamy. Wkładamy do naczynia do zapiekania, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 110 stopni na około 60 minut do czasu osiągnięcia 62 stopni w środku.
Grillowane warzywa:
Cukinię myjemy, kroimy na krążki, wcześniej podgotowany ziemniak kroimy na mniejsze kawałki, zaś cebulę w piórka. Warzywa grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony przez kilka minut, pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą.