Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pieczona polędwiczka podawana z warzywami grillowanymi w sosie własnym

07.11.2018 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Pieczona polędwiczka podawana z warzywami grillowanymi w sosie własnym

Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa
– marynata
– świeży tymianek
– olej rzepakowy 
– ząbek czosnku 
– suszone pomidory 
– bazylia
pieprz do smaku

Grillowane warzywa:
– cukinia 
– 1 mały ziemniak 
– cebula 
– olej rzepakowy 

Wykonanie:
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon  i tłuszczu, a następnie myjemy i osuszamy. Przekładamy na folię aluminiową, polewamy marynatą i zawijamy. Wkładamy do naczynia do zapiekania, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 110 stopni na około 60 minut do czasu osiągnięcia  62 stopni w środku.

Grillowane warzywa:
Cukinię myjemy, kroimy na krążki, wcześniej podgotowany ziemniak kroimy na mniejsze kawałki, zaś cebulę w piórka. Warzywa grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony przez kilka minut, pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą.  

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama