Pieczone golonki indycze z warzywami w piekarniku
Składniki:
– 3 golonki indycze
– Kilka ziemniaków
– Papryka cebula
– Papryka
– 1 litr piwa
– 3 ząbki czosnku
– świeży tymianek
– 2 łyżki majeranku
– 5 liści laurowych
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Golonki, myjemy następnie osuszamy. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Mieszanką przypraw nacieramy golonki. Odstawiamy na noc. Następnego dnia golonki oraz pokrojone ziemniaki, paprykę i cebulę wkładamy do brytfanki nasmarowanej olejem. Warzywa posypujemy solą, pieprzem, papryką, na wierzch kładziemy świeży tymianek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni. pieczemy do miękkości i chrupiącej skórki.