Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Polędwiczka wieprzowa na trzy sposoby podana z warzywami i kurkami smażonymi na maśle

10.08.2017 | kategoria: Dania, Przepisy

Polędwiczka wieprzowa na trzy sposoby podana z warzywami i kurkami smażonymi na maśle.Polędwiczka wieprzowa na trzy sposoby podana z warzywami i kurkami smażonymi na maśle

Składniki:
Polędwiczka pieczona
– 1 polędwiczka wieprzowa
– świeży tymianek
– masło
– sól i pieprz do smaku

Polędwiczka gotowana na parze
– 1 polędwiczka wieprzowa
– świeży tymianek
– sól i pieprz do smaku

Polędwiczka wędzona
– 1 polędwiczka wieprzowa
– solanka
– 1 litr wody
– 2 czubate łyżki peklosoli
– 6 liści laurowych pokruszonych
– 2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka pieprzu
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 ziela jałowca
– 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Ser wędzony
– 1 szt ser biały typu włoskiego
– Przyprawy
– 1/2 litra wody
– 30 g soli kuchennej

Dodatki
– 100g kurek
– Łyżka masła
– Sok z cytryny
– Bataty
– Fasolka szparagowa
– Ogórek świeży
– jeżyny
– pomidory koktajlowe
– wędzony ser

Wykonanie:
Polędwiczka pieczona
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwiczkę z każdej strony na maśle. Polędwiczkę przekładamy do naczynia do zapiekania, przelewamy sos z patelni. Posypujemy świeżym tymiankiem i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10-15 minut. Na dwie minuty przed końcem zdejmujemy folie aluminiową.

Polędwiczka gotowana na parze
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową układamy na folii spożywczej zawijamy szczelnie jak cukierek w rulon. Czynność powtarzamy dwa razy. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Gotujemy na parze.

Polędwiczka wędzona
Polędwiczkę oczyszczamy pozbawiamy błon, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Peklowanie
Do naczynia którym będziemy peklować polędwiczki wlewamy wodę dodajemy pieprz, liście laurowe, czosnek, jałowiec paprykę i peklosól. Mieszamy do rozpuszczenia się peklosoli. Do solanki wkładamy polędwiczki, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni.
Wyjmujemy polędwiczkę, myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na drążku wieszamy polędwiczkę i wentylatorem / wiatraczkiem osuszamy około 2-3 godziny (polędwiczka powinna być sucha). Jak się uda obkładamy polędwiczkę liśćmi laurowymi z solanki.

Wędzenie
Ustawiamy komorę wędzarni na 50 stopni, wędzimy przez około 3,5 godziny, podnosimy temperaturę do 70 stopni i wędzimy około 40 minut.
Smażone kurki Kurki umyć, oczyścić. Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła, kurki smażymy kilka minut do odparowania płynu. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, dzięki czemu kurki zachowają naturalny kolor. Warzywa Bataty obieramy, myjemy, gotujemy. Foremką do wycinania wzorów wycinamy bataty w kształcie walca. Fasolkę szparagową gotujemy al dente. Cebulę czerwoną pieczemy razem z polędwicą.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama