Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Polędwiczka wieprzowa na trzy sposoby podana z warzywami i kurkami smażonymi na maśle

10.08.2017 | kategoria: Dania, Przepisy

Polędwiczka wieprzowa na trzy sposoby podana z warzywami i kurkami smażonymi na maśle.Polędwiczka wieprzowa na trzy sposoby podana z warzywami i kurkami smażonymi na maśle

Składniki:
Polędwiczka pieczona
– 1 polędwiczka wieprzowa
– świeży tymianek
– masło
– sól i pieprz do smaku

Polędwiczka gotowana na parze
– 1 polędwiczka wieprzowa
– świeży tymianek
– sól i pieprz do smaku

Polędwiczka wędzona
– 1 polędwiczka wieprzowa
– solanka
– 1 litr wody
– 2 czubate łyżki peklosoli
– 6 liści laurowych pokruszonych
– 2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka pieprzu
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 ziela jałowca
– 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Ser wędzony
– 1 szt ser biały typu włoskiego
– Przyprawy
– 1/2 litra wody
– 30 g soli kuchennej

Dodatki
– 100g kurek
– Łyżka masła
– Sok z cytryny
– Bataty
– Fasolka szparagowa
– Ogórek świeży
– jeżyny
– pomidory koktajlowe
– wędzony ser

Wykonanie:
Polędwiczka pieczona
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwiczkę z każdej strony na maśle. Polędwiczkę przekładamy do naczynia do zapiekania, przelewamy sos z patelni. Posypujemy świeżym tymiankiem i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10-15 minut. Na dwie minuty przed końcem zdejmujemy folie aluminiową.

Polędwiczka gotowana na parze
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową układamy na folii spożywczej zawijamy szczelnie jak cukierek w rulon. Czynność powtarzamy dwa razy. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Gotujemy na parze.

Polędwiczka wędzona
Polędwiczkę oczyszczamy pozbawiamy błon, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Peklowanie
Do naczynia którym będziemy peklować polędwiczki wlewamy wodę dodajemy pieprz, liście laurowe, czosnek, jałowiec paprykę i peklosól. Mieszamy do rozpuszczenia się peklosoli. Do solanki wkładamy polędwiczki, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni.
Wyjmujemy polędwiczkę, myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na drążku wieszamy polędwiczkę i wentylatorem / wiatraczkiem osuszamy około 2-3 godziny (polędwiczka powinna być sucha). Jak się uda obkładamy polędwiczkę liśćmi laurowymi z solanki.

Wędzenie
Ustawiamy komorę wędzarni na 50 stopni, wędzimy przez około 3,5 godziny, podnosimy temperaturę do 70 stopni i wędzimy około 40 minut.
Smażone kurki Kurki umyć, oczyścić. Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę masła, kurki smażymy kilka minut do odparowania płynu. Delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, dzięki czemu kurki zachowają naturalny kolor. Warzywa Bataty obieramy, myjemy, gotujemy. Foremką do wycinania wzorów wycinamy bataty w kształcie walca. Fasolkę szparagową gotujemy al dente. Cebulę czerwoną pieczemy razem z polędwicą.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close