Polędwiczka wieprzowa pieczonymi ziemniakami i masłem czosnkowym z pietruszką
Składniki:
– Polędwiczka wieprzowa;
– Kilka ziemniaków;
– Masło czosnkowe z pietruszką;
– Sól, pieprz do smaku;
– Świeży rozmaryn;
– Masło klarowane;
– Olej smakowy;
– Przyprawa do ziemniaków;
– Majeranek.
Wykonanie:
Polędwiczka pieczona
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i osuszamy. Na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwiczkę z każdej strony na maśle. Polędwiczkę przekładamy na papier do pieczenia. Posypujemy świeżym rozmarynem i pieprzem. Zawijamy w rulon, końce zwijamy jak cukierek.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10-15 minut.
Pieczone ziemniaki
Obrane ziemniaki gotujemy na pół twardo. Przestudzone ziemniaki kroimy na pół, posypujemy przyprawą do ziemniaków, majerankiem. skrapiamy olejem smakowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy do uzyskania złotego koloru.