Pulpety
– 500g mięsa z karkówki
– 1 łyżeczka musztardy
– Natka pietruszki
– Jajko
– Sól do smaku
– Pieprz do smaku
Sos grzybowy
– 2 cebulki szalotki
– 20 dag mrożonych prawdziwków
– ½ kostki bulionu grzybowego
– Sól do smaku
– Pieprz do smaku
– Ziele angielskie
– Liście laurowe
– olej rzepakowy
Wykonanie
Pulpety
Do miski wkładamy mięso mielone, świeżą posiekaną natkę pietruszki, łyżkę musztardy, jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z masy robimy nieduże kulki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, a następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony. Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.
Sos grzybowy
Na oleju na którym smażyliśmy pulpety szklimy pokrojoną szalotkę.
Grzyby kroimy i dodajemy do szalotki. Smażymy, następnie dodajemy szklankę wody, ziele angielskie, listek laurowy, bulion grzybowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu wkładamy pulpety, gotujemy około 50 minut.