Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Rogaliki drożdżowe wytrawne

30.11.2023 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Rogaliki drożdżowe wytrawneRogaliki drożdżowe wytrawne

Składniki:
Ciasto
– 10 g świeżych drożdży,
– 2 i 1/2 szklanki mąki,
– 1/4 łyżeczki soli,
– 1 łyżeczka cukru,
– 3 łyżki oleju,
– Około 1 szklanki letniej wody.

Nadzienie
– Pasta paprykowa,
– 200 g grzybów prawdziwków,
– 100 g sera mozzarella,
– 1 szt. cebula czerwona,
– masło,
– sól i pieprz do smaku,
– przyprawa do pizzy.

Dodatkowo
– Jajko,
– Sezam.

Wykonanie:
Farsz:
Prawdziwki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy grzyby z cebulą, dodajemy tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do zimnego farszu dodajemy pokrojony ser mozzarella i dokładnie mieszamy.

Rogaliki:
Do miski wlewamy szklankę letniej wody, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 3-4 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy rozczyn na 5-10 minut do podrośnięcia. Następnie dodajemy olej i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do podrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Podrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na koło o grubości ok. 1 cm. Koło dzielimy na 8 równych części. Każdy trójkąt smarujemy pastą paprykową, posypujemy przyprawą do pizzy. Na każdym trójkącie układamy porcję farszu i zwijamy rogalika. Rogaliki układamy na blaszce i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Roztrzepujemy jajko, smarujemy ciasto i posypujemy sezamem. Rogale pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama