Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Róża wigilijna – III miejsce

09.01.2012 | kategoria: Konkursowe, Przepisy

Składniki:

3 – 3,5 szkl mąki pszennej
1 jajko
200 g masła
4 dag świeżych drożdży
3 szczypty soli
1/2 szkl jogurtu greckiego
1 łyżka cukru
ok. 1/2 kg kapusty kiszonej
1 mała cebula
6 śliwek suszonych
2 garści suszonych podgrzybków
1 jabłko
do smaku: sól, pieprz ziołowy, lubczyk suszony, cukier, liść laurowy
3 – 4 łyżki oleju,
do posmarowania: żółtko + śmietanka
do posypania: ziarno sezamu
do formy: masło + sezam
4 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Grzyby zalałam 1/2l gorącej wody i odstawiłam na 30 min.. Po tym czasie
odcedziłam (wodę zachowałam) i posiekałam je na malutkie kawałeczki. Kapustę posiekałam, dodałam
liść laurowy, grzyby, wodę z moczenia i posiekane śliwki. Dusiłam na małym ogniu ok. 1 godziny.
Doprawiłam pieprzem i lubczykiem a z jednej czubatej łyżeczki cukru zrobiłam na suchej patelni ciemny
karmel i dodałam do kapusty. Na oleju podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę, dodałam do
kapusty. Dusiłam kolejne 30 – 60 min.. Następnie odkryłam garnek i mieszając żeby kapusta się nie
przypaliła gotowałam a właściwie smażyłam aż odparował cały płyn – trzeba to zrobić starannie żeby
później ten płyn nie rozmiękczył nam wypieku.

Mąkę przesiałam z solą, dodałam do niej zimne masło pokrojone na kawałki i roztarłam palcami jak na
kruszonkę. Drożdże roztarłam z łyżką cukru aż zrobiły się płynne, dolałam do mąki. Wbiłam jajko i
dołożyłam jogurt – zagniotłam elastyczne ciasto – nie trzeba odkładać go aby wyrosło. Podzieliłam ciasto
na 2 części i przyznam, że na różę wykorzystałam jedną a drugą zamroziłam. Ciasto rozwałkowałam na
prostokąt grubości ok. 3 mm. Posypałam go ok. dwiema łyżkami bułki tartej. Na to wyłożyłam wystudzoną
kapustę, na nią starłam obrane ze skórki jabłko i posypałam znowu dwiema łyżkami bułki tartej. Zwinęłam
jak roladę, niezbyt ciasno. Pokroiłam na kawałki szer. ok. 5 cm.

Tortownicę śr.26 cm wysmarowałam masłem i wysypałam sezamem. Ułożyłam w niej pionowo kawałki
ciasta – kawałki powinny być ułożone blisko siebie, ale nie być ściśnięte żeby ciasto miało troszeczkę
miejsca do wyrośnięcia. Wierzch posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami śmietanki i
posypałam sezamem. Piekłam ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. – postawiłam na
najniższym poziomie żeby spód się przypiekł. Z tortownicy trzeba całość wyjmować ostrożnie.

Podałam po przestudzeniu, ale jeszcze ciepłe. Doskonale smakuje również na zimno. Nam smakowało
jako dodatek do grzybowego barszczyku czerwonego.

 

Zdjęcia i przepis są mojego autorstwa.

Izabella Kulińska “Pyza”

smacznapyza.blogspot.com

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama