Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Schab pieczony z gęsiarki

07.08.2023 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Schab pieczony z gęsiarkiSchab pieczony z gęsiarki

Składniki:
– 1½ kg schabu bez kości
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka pieprzu
– 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
– 1 łyżka oleju do smażenia

Wykonanie:
Do miski wsypać przyprawy, wymieszać i dokładnie natrzeć mięso. Wstawić do lodówki na minimum 1/2 godziny. Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju i obsmażyć zamarynowany schab ze wszystkich stron (po to, by pozamykać pory). Mięso przełożyć do natłuszczonej gęsiarki. Odrobiną wody (2-3 łyżki) “wymyć smak” z patelni po smażeniu. Płyn wlać do schabu, mięso wstawić na godzinę do piekarnika (180 st. C). Mniej więcej co 20 minut podlewać sosem spod pieczenia. Pieczemy około 1,5 godziny, wyłączyć piekarnik, pozostawić mięso na 20 minut. Ten zabieg zatrzymuje wszystkie soki wewnątrz pieczeni – po takim “odpoczynku” schab wyjąć.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama