Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wzmacniamy odporność w okresie jesienno-zimowym

02.12.2016 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

“Celem terapii jest zrównoważenie układu odpornościowego tak, aby mógł samodzielnie pokonać infekcje na które jest podatny” – Kenneth Back

Wzmacniamy odporność w okresie jesienno-zimowymDla naszego organizmu ważne jest prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Chroni on nas prze wieloma problemami, począwszy od zwykłego kataru po choroby serca czy nawet nowotwory. Ogromny wpływ na jego sprawność ma odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Okres jesienny i zimowy sprzyja różnego rodzaju infekcjom, warto zatem pomyśleć o wzmocnieniu naszej odporności. Czasem nawet niewielkie niedobory witamin i minerałów mogą znacznie osłabić siły ochronne organizmu. A z wiekiem jest to tym bardziej ważne, bo odporność jest coraz słabsza. Częste choroby świadczą o osłabieniu organizmu.

Jak wzmocnić układ odpornościowy?
Naszą odporność poprawiają: Beta karoten, żelazo, witamina A, witamina B6, witamina C, witamina D, witamina E, cynk (ale z tym należy uważać by nie przekroczyć dziennej dawki). Wychodząc na dwór pamiętamy o odpowiednim ubiorze (najlepiej warstwowym, „na cebulę”) oraz o nakryciu głowy.

Na utrzymanie dobrej formy wpływa także odpowiednia ilość snu. Warto się wysypiać i wypoczywać, bo to również pomoże zregenerować i ochronić organizm. Na naszą odporność pozytywnie wpłyną także suplementy i to niekoniecznie te z apteki. Jest wiele naturalnych składników, które wpływają korzystnie na odporność. Doskonałym przykładem jest syrop z owoców czarnego bzu albo choćby czosnek – naturalny antybiotyk.

Wzmacniamy odporność w okresie jesienno-zimowymDziesiątka najbardziej korzystnych dla układu odpornościowego warzyw to szparagi, brokuły, marchewka, kalafior, czosnek, pieczarki, kapusta (szczególnie kiszona), cebula, dynia. Wymienione warzywa zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Mają one silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne oraz są naturalnymi antybiotykami.

Czynniki które osłabiają naszą odporność.
Pewne składniki naszego pożywienia mogą osłabiać naszą odporność. Należy do nich cukier. Nie tylko zawiera dużo pustych kalorii, ale i hamuje zdolność do trawienia zarazków.
Podobnie jak cukier działa alkohol, najlepiej więc ograniczyć jego spożywanie lub w ogóle zrezygnować.
Kawa, herbata i napoje gazowane zawierają kofeinę, która zakłóca wchłaniane składników odżywczych i hamuje działanie układu odpornościowego.
Warto też wspomnieć o antybiotykach, które lekarze niekiedy przepisują bez potrzeby (np. na infekcje wirusowe, których antybiotyki i tak nie zwalczą). Antybiotyk wpływa na naturalną florę bakteryjną i zabija także te dobre dla naszego organizmu bakterie.
Czynniki psychologiczne np. złożone sytuacje życiowe, stres mają ogromny wpływ na układ odpornościowy. Często w trudnych emocjonalnie okresach ujawniają się problemy zdrowotne. Dbajmy o nasz układ odpornościowy, bo stanowi naszą ochronę przed groźnymi chorobami. Myślmy o tym szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje.

Mariola Grzęda – Kulinarne Pyszności Molki
redakcja tekstu – DobraKielbasa.pl

Zobacz przepis: Napój rozgrzewający z imbirem

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama