Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Spaghetti bolognese

01.02.2024 | kategoria: Dania, Przepisy

Spaghetti bologneseSpaghetti bolognese

Składniki:
– 500 g makaronu spaghetti;
– 500 g mięsa mielonego z karkówki;
– 1 cebula;
– 1 marchewka;
– 4 ząbki czosnku;
– 100 ml czerwonego wina;
– 1 puszka krojonych pomidorów;
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
– Starty parmezan;
– Sól, pieprz do smaku;
– Oliwa.

Wykonanie:
Cebulę pokrój w kosteczkę, marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj przygotowane warzywa. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso mielone. Mieszamy i smażymy. Dodajemy przyprawy do smaku. Wlewamy wino. Dusimy na małym ogniu do czasu aż wino odparuje. Dodajemy pomidory. Gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy parmezanem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama