Szynka z indyka z morelami i pistacjami
Proporcja na szynkowar o pojemności 900 g
Czas przygotowania: 26 godzin
Składniki:
– 900 g fileta z indyka
– 22 g peklosoli
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1,5 łyżeczka żelatyny
– 1/3 szklanki zimnej wody
– garść suszonych moreli przekrojonych na 3 części
– garść pistacji
– szynkowar
– woreczek foliowy do szynkowara
Wykonanie:
Do wody dodajemy peklosól, cukier, i żelatynę. Odstawiamy na 5 minut, po tym czasie mieszamy.
Indyka kroimy w dużą kostkę, każdy kawałek lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie mięso wkładamy do miski malaksera, wlewamy wodę z przyprawami i mieszamy przy pomocy haka. Jeśli nie posiadacie malaksera mięso mieszamy ręką. Gdy będzie kleiste dodajemy pieprz, morele, pistacje i mieszamy. Woreczek wypełniamy mięsem, wkładamy do szynkowara. Woreczek dokładnie zawijamy i zamykamy szynkowar dociskając sprężynę. Urządzenie wkładamy do lodówki na 18 do 24 godzin.
Po tym czasie szynkowar wkładamy do większego garnka i zalewamy go wodą centymetr poniżej rantu urządzenia, Szynkę parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 75 minut. Następnie szynkowar wyjmujemy i studzimy. Gdy będzie zimny wstawiamy go na 5 godzin do lodówki.
Zdejmujemy sprężynę i pokrywę. Pociągając za woreczek szynkę wyjmujemy z szynkowara.