Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wiejska kaszanka

16.10.2017 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Wiejska kaszankaWiejska kaszanka

Składniki:
– 1 głowa wieprzowa
– 1 kg skórek wieprzowych
– ½ kg płuca wieprzowe
– ½ szt wątroby
– 1 nerka
– 1 serce
– 2 ½ kg kaszy gryczanej
– ½ litra krwi
– Przyprawy na 1 kg farszu
– 20g soli
– 2g pieprzu
– 1 g majeranku

Wykonanie:
Dokładnie umyte surowce mięsne gotujemy do miękkości na małym ogniu do czasu aż mięso będzie odchodziło od kości. Nie wylewamy wywaru, będzie nam potrzebny. Wątróbkę gotujemy około 5 minut w wywarze, w którym gotowało się mięso. Po ostudzeniu mięso mielimy na sitku nr 3 mm.
Gotowanie kaszy:
Do garnka wlewamy 5 litrów wywaru mięsnego, jak nam brakuje wywaru dodajemy wodę. Zagotowujemy, a następnie dodajemy kaszę, gotujemy na wolnym ogniu około 10 min, uważając by kasza się nie przypaliła. Do mięsa dodajemy ciepłą kaszę, krew, przyprawy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy jelita.
Parzenie:
Do garnka wlewamy wodę, grzejemy do temperatury około 80 stopni, wkładamy kaszankę, następnie parzymy na wolnym ogniu, uważając by nam nie popękała. Parzymy do osiągnięcia w środku około 72 stopni.

Zobacz artykuł: Wędliny podrobowe

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama