Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Zrazy wieprzowe z puree z ziemniakami

25.10.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

Zrazy wieprzowe z puree z ziemniakamiZrazy wieprzowe z puree z ziemniakami

Składniki:
– 5 szt plastrów z szynki wieprzowej
– 2 ogórki kiszone
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– 5 słupków z boczku
– 15 dag kiełbasy śląskiej
– 5 dag suszonych grzybów
– 5 łyżeczek musztardy
– 3 liście laurowe
– 2 ziele angielskie
– 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
– Sklarowane masło
– Sól, pieprz do smaku
– Puree z ziemniaków
– ½ kg ziemniaków
– ½ łyżki masła
– Około 4 łyżek mleka
– Gałka muszkatołowa
– Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Zrazy
Plastry szynki rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsna. Oprószamy solą i pieprzem. Ogórki kiszone i kiełbasę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w ćwiartki, paprykę w grube płaski. Plastry mięsa smarujemy musztardą, na każdy płat mięsa kładziemy ogórek, paprykę, boczek, kiełbasę i cebulę. Plastry mięsa zwijamy, obwiązujemy sznurkiem roladę. Obsmażamy zrazy z każdej strony na maśle sklarowanym. Przekładamy do garnka razem z tłuszczem ze smażenia, dodajemy grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewany gorącą wodą! Dusimy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny do miękkości. Mąkę kukurydzianą rozpuszczamy w około 3 łyżkach zimnej widy. Małym strumieniem wlewamy do sosu, energicznie mieszając sos. Gotujemy kilka minut doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Purre z ziemniaków
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Do odcedzonych i gorących ziemniaków dodajemy masło i mleko, a następnie blendujemy na pulchną masę. Doprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama