Pietruszkowa mielonka z szynkowara
Składniki:
900 g karkówki
3 ząbki czosnku
5 łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżka soli peklowej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka czarnego pieprzu
100 ml wody
Karkówkę rozdrabniamy (niezbyt drobno) w melakserze albo mielimy w maszynce do mięsa na średniej grubości sitku. Dodajemy sól peklową, mieszamy i wkładamy w misce do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę i wszystkie pozostałe przyprawy. Wlewamy wodę i porządnie wyrabiamy aż mięso ją wchłonie.
Do szynkowaru wkładamy woreczek, a dopiero w nim układamy ciasno przygotowane mięso. Woreczek zawiązujemy i zamykamy szynkowar.
Szynkowar wkładamy do garnka i parzymy 2 godziny w 80-85 stopniach. Po tym czasie przekładamy go do zimnej wody do ostudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wkładamy na noc do lodówki.