Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Gruszki w occie

10.08.2017 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Gruszki w occie Gruszki w occie

Składniki:
– 1 kg twardych gruszek
– 25 dag cukru
– ½ litra wody
– sok z ½ cytryny
– ¾ szkl. octu 10%
– goździki

Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Następnie zalać wodą z cytryną żeby nie ściemniały. Owoce ułożyć w słoikach. Do każdego słoika wrzucić kilka goździków. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, zagotować, a następnie gorącym syropem zalać gruszki. Słoiki z gruszkami pasteryzować 10-20 minut w zależności od wielkości słoika.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama