Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm
Składniki:
– 250 g pieczonej dyni
- 3 jajka
– 50 g oleju
– 1 łyżka masła orzechowego
- 1 szklanka maślanki
– 1 szklanka cukru
– 250 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– cukier puder
– 2-3 małe gruszki
Wykonanie:
W jednej misce umieszczamy wszystkie mokre składniki, mieszamy je. Natomiast w drugiej umieszczamy suche i przesiane składniki. Zawartość obu misek łączymy i wszystko dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto.
W międzyczasie gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układamy je na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagranym do temperatury 175 stopni przez 40 minut. Najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może ulec zmianie. Ważne jest, żeby ciasta nie przesuszyć.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy 5 minut, a potem zdejmujemy obręcz.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.