Wędzona szynka z rozmarynem
Składniki:
Mięso:
- 5kg szynki;
Solanka
:
– 250 g peklosoli;
– pieprz czarny;
– świeży rozmaryn;
– czosnek;
– kilka liści laurowych;
– kilka ziaren ziela anielskiego;
Parzenie:
- kilka ząbków czosnku;
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego;
– 1/2 łyżeczki ziela angielskiego;
– Świeży rozmaryn;
– 1/2 łyżeczki jałowca;
– kilka liści laurowych;
Wykonanie:
Szynkę podzielić na 3 kawałki tworząc tzw kuleczki.
Przygotowanie solanki.
Do garnka z 2,5 litrami wody dodajemy peklosól mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
W drugim garnku gotujemy 250 ml wody z przyprawami około 5 minut od zagotowania. Przestudzony wywar i dodajemy do solanki. Po dokładnym wymieszaniu solanki, nastrzykujemy mięso w ilości około 10% w stosunku do jego masy. Następnie szynki przekładamy do naczynia, zalewamy solanką i wkładamy do lodówki na 4-5 dni.
Przygotowanie do wędzenia.
Po peklowaniu mięso z solanki władamy do siatki wędzarniczej. Szynki wieszamy w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc lub 10 godzin w celu ocieknięcia.
Wędzenie
.
Szynki osuszamy w wędzarni w temperaturze 40 stopni C około 2 godziny, aż powierzchnia będzie sucha. Podnosimy temperaturę do 55 stopni C z włączonym generatorem dymu, wędzimy około 3-3,5 godziny do uzyskania jasnozłotej barwy.
Parzenie
.
W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami do temperatury 90 stopni C. Wkładamy szynki, zmniejszamy palnik gazu do minimum około 80 stopni C. Wkładamy szynki, parzymy do osiągnięcia w środku mięśnia około 68-72 stopnie. Szynki wyjmujemy z parzenia wkładamy do garna z zimną wodą zostawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy wieszamy do ocieknięcia.