Składniki:
– 1½ kg schabu bez kości
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka pieprzu
– 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
– 1 łyżka oleju do smażenia
Wykonanie:
Do miski wsypać przyprawy, wymieszać i dokładnie natrzeć mięso. Wstawić do lodówki na minimum 1/2 godziny. Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju i obsmażyć zamarynowany schab ze wszystkich stron (po to, by pozamykać pory). Mięso przełożyć do natłuszczonej gęsiarki. Odrobiną wody (2-3 łyżki) “wymyć smak” z patelni po smażeniu. Płyn wlać do schabu, mięso wstawić na godzinę do piekarnika (180 st. C). Mniej więcej co 20 minut podlewać sosem spod pieczenia. Pieczemy około 1,5 godziny, wyłączyć piekarnik, pozostawić mięso na 20 minut. Ten zabieg zatrzymuje wszystkie soki wewnątrz pieczeni – po takim “odpoczynku” schab wyjąć.