Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Białoruska kiszka ziemniaczana

15.04.2016 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Białoruska kiszka ziemniaczanaBiałoruska kiszka ziemniaczana

Składniki:
Jelita wieprzowe (do kupienia w sklepie Dobrej Kiełbasy)
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
100 g słoniny
150 g boczku wędzonego (w miarę możliwości chudego)
2 łyżki oleju
Sól, pieprz, majeranek

Jelita płuczemy i ogólnie przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
Słoninę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni.
Ziemniaki ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane, odciskamy wodę i dodajemy do nich przyrumienioną cebulę, boczek i słoninę, a także jajka. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wyrabiamy. Taką masą nabijamy jelita. Ale pamiętajmy, że raczej luźno nabijamy, tak do ¾ objętości. Zbyt ciasno nabite jelita pękną podczas pieczenia. Nabite kiszki dzielimy na 20-25 cm kiełbaski i każdą z nich przekłuwamy wykałaczką w kilku miejscach.
Kiszkę ziemniaczaną układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową i pieczemy około 2 godziny w temperaturze 180 stopni, aż się zarumieni na jasnobrązowo. W połowie pieczenia odwracamy kiszkę, żeby zarumieniła się z drugiej strony.
Smacznego!

Zobacz artykuł: Kuchnia białoruska, kuchnia po sąsiedzku

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama