Składniki:
– 1 kg surowego boczku bez skóry
– 3 ząbki czosnku
– 100 ml wody
Przyprawy:
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
– 2 listki laurowe
– pół łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Boczek myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszamy zioła do natarcia boczku: łyżeczkę soli, łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę papryki, 2 listki laurowe, pół łyżeczki pieprzu, trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Nacieramy mieszanką ziołową mięso z obu stron i wkładamy do lodówki na noc. Boczek umieszczamy w gęsiarce, wlewamy około 100 ml wody. Gęsiarkę wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 200 stopni C na około 60 minut.