Najnowsze Artykuły

Kuchnia na kółkach...

28 listopada 2017
Mięso i owoce – zgrany duet

Mięso i owoce – ...

17 listopada 2017
Dietetyczne białe mięso.

Dietetyczne białe mięso...

27 października 2017
Wędliny podrobowe

Wędliny podrobowe...

16 października 2017
Kuchnia czeska

Kuchnia czeska...

26 września 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową

27.11.2017 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową Ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową

Składniki:
– 12 dkg masła
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szkl cukru
– 5 dag drożdży
– 1/2 szklanki mleka
– 4 żółtka
– laska wanilii
– szczypta soli
– skóra pomarańczowa

Kruszonka:
– 5dag cukru pudru
– 10 dag łyżki mąki
– 5 dag masła

Wykonanie:
Do miski wkładamy drożdże, mieszamy z mlekiem, 3 łyżkami mąki, 1 łyżeczką cukru i zostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, roztopione masło i sól. Ciasto wyrabiamy aż wchłonie tłuszcz, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie dodajemy wanilię, skórkę pomarańczową i wyrabiamy ciasto ponownie.
Z mąki, cukru pudru i masła zrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej, posypać rabarbarem i kruszonką i odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close