Ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową
Składniki:
– 12 dkg masła
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szkl cukru
– 5 dag drożdży
– 1/2 szklanki mleka
– 4 żółtka
– laska wanilii
– szczypta soli
– skóra pomarańczowa
Kruszonka:
– 5dag cukru pudru
– 10 dag łyżki mąki
– 5 dag masła
Wykonanie:
Do miski wkładamy drożdże, mieszamy z mlekiem, 3 łyżkami mąki, 1 łyżeczką cukru i zostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka, roztopione masło i sól. Ciasto wyrabiamy aż wchłonie tłuszcz, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie dodajemy wanilię, skórkę pomarańczową i wyrabiamy ciasto ponownie.
Z mąki, cukru pudru i masła zrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej, posypać rabarbarem i kruszonką i odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.