Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Domowa kaszanka na grilla

30.05.2023 | kategoria: Dania, Grill, Przepisy

Domowa kaszanka na grillaDomowa kaszanka na grilla

Składniki:
– 2 kg kaszy gryczanej
– 1 litr świeżej krwi
– 0,5 kg wątróbki wieprzowej
– głowizna
– 5 ząbków czosnku,
– liscie laurowe
– ziele angielski
– sól i pieprz do smaku,
Kadek – naturalne jelita wieprzowe do kiełbas

Wykonanie:
Głowiznę, wątróbkę, skórki wieprzowe zalać wodą i dodać przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, sól i pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu do miękkości. Przecedzić i zachować wywar. Na wywarze ugotować kaszę. Mięso zmielić przez maszynkę, dodać krew, kaszę, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Do nadziewarki z końcówką do kiełbasy włożyć farsz. Nabijać w jelita i formować kaszankę. W dużym garnku podgrzać wodę z solą do temperatury około 90 stopni i parzyć kaszankę około 20-30 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama