Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Domowy pasztet z różnych mięs

07.08.2023 | kategoria: Dania, Dodatki, Pieczone, Przekąski, Przepisy

Domowy pasztet z różnych mięsDomowy pasztet z różnych mięs

Składniki:
– 1 kg łopatki
– 0,5 kg wołowiny
– 2 udka z kurczaka
– 250 g wątróbki
– Surowy boczek
– 3 jajka
– 2 większe marchewki
– 1 pietruszka korzeń
– 1 cebula
– 1 duży ząbek czosnku
– 4 liście laurowe
– 8 kuleczek ziela angielskiego
– 2 łyżki posiekanego lubczyku
– 6 kulek pieprzu czarnego
– 2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
– 1/3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
– szczypta papryki ostrej
– 1 bułka np. kajzerka

Wykonanie:
Do dużego garnka wlewamy wodę. Dodajemy 4 liście laurowe, 8 kuleczek ziela angielskiego, 2 większe marchewki, pietruszkę, 2 łyżki posiekanego lubczyku, 2 łyżeczki soli, 6 kulek pieprzu, cebulę pokrojoną w piórka, a także 2 udka i mięso pokrojone w większe kawałki. Gotujemy przez około 60 minut aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyjmujemy wszystkie składniki z gorącego bulionu. Przekładamy mięso i warzywa do drugiej miski. Z ugotowanego mięsa starannie usuwamy wszystkie kości, chrząstki itp. Bułkę moczymy w bulionie, a następnie ją lekko odsączyć z wody. Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 3 razy, aż powstanie jednolita masa. Do zmielonych składników dodajemy 3 żółtka, gałkę muszkatołową (1/2 łyżeczki), kmin rzymski (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (1/3 łyżeczki), czosnek (1 ząbek, przeciśnięty przez praskę), sól (1/2 łyżeczki), a także szczyptę papryki ostrej. Całość mieszamy za pomocą dłoni lub łyżki lub doprawiamy według własnego smaku. W osobnej misce miksujemy białka ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy za pomocą dłoni. Gotową masę przekładamy do jednej dłuższej lub dwóch mniejszych keksówek. Wierzch można udekorować cienkimi plastrami surowego boczku. Pieczemy przez około 90 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu należy odstawić pasztet do ostygnięcia w piekarniku.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama