Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Gęś pieczona z jabłkami

30.11.2023 | kategoria: Dania, Pieczone, Przepisy

Gęś pieczona z jabłkamiGęś pieczona z jabłkami

Składniki:
– Gęś około 3-3,5 kg,
– Jabłka kwaśne 1 kg,
– Pomarańcza 1 szt.,
Majeranek 3 łyżki
Czosnek 4 ząbki,
Tymianek 2 łyżeczki,
– Tymianek świeży,
– Smalec gęsi,
– Sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą, dodać przyprawy ziołowe i wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć gęś wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić na noc do lodówki. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda. Umieścić w jamie brzusznej gęsi i zszyć. Tak przygotowaną gęś włożyć do brytfanny, dodać smalec, obłożyć kawałkami pomarańczy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi ok. 3 godzin. W trakcie pieczenia polewać gęś tłuszczem, który się z niej wytopił. Pod koniec podnieć temperaturę do 220 st. C aby podpiec skórkę

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama