Składniki:
– Gęś około 3-3,5 kg,
– Jabłka kwaśne 1 kg,
– Pomarańcza 1 szt.,
– Majeranek 3 łyżki
– Czosnek 4 ząbki,
– Tymianek 2 łyżeczki,
– Tymianek świeży,
– Smalec gęsi,
– Sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Gęś oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą, dodać przyprawy ziołowe i wymieszać. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć gęś wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić na noc do lodówki. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda. Umieścić w jamie brzusznej gęsi i zszyć. Tak przygotowaną gęś włożyć do brytfanny, dodać smalec, obłożyć kawałkami pomarańczy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi ok. 3 godzin. W trakcie pieczenia polewać gęś tłuszczem, który się z niej wytopił. Pod koniec podnieć temperaturę do 220 st. C aby podpiec skórkę