Składniki:
– 2 golonki
– 1 marchewka
– ½ pietruszki
– 1 cebula
– 1 szklanka piwa
– 2 ząbki czosnku
– ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
– 1 łyżeczka majeranku
– ½ łyżeczki pieprzy
– sól
– 2 liście laurowe
– kilka ziaren ziela angielskiego
– smalec
Wykonanie:
Golonki myjemy. Do naczynia żaroodpornego na dno wkładamy smalec, golonkę, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy piwo. Dodajemy słodką paprykę, pieprz, majeranek, sól. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 °C na około 4 godziny do miękkości. W czasie pieczenia mięso polewamy 3-4 razy marynatą spod golonek. Pod tym czasie podnosimy temp do 200 °C i pieczemy do zrumienienia.