Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Golonka wędzona

31.03.2022 | kategoria: Dania, Przepisy, Wędzenie

Golonka wędzonaGolonka wędzona

Składniki:
– 4 golonki wieprzowe bez kości
– 70 g peklosoli na ½ litra wody na 1kg mięsa
– 2 łyżeczki pieprzu czarnego
– 4 ząbki czosnku
– liść laurowy 3 szt.
– ziele angielskie 6 ziaren

Wykonanie:
Golonkę dokładnie myjemy. Do pojemnika do peklowania wlewamy wodę, dodajemy peklosól, przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie z solanki robimy nastrzyk 60 ml na 1kg i golonkę wkładamy do pojemnika na 5 dni. Po tym czasie wyjmujemy golonkę, władamy w siatkę, wieszamy w przewiewnym miejscu by ociekła. Gdy golonka będzie sucha, wkładamy do wędzarni. Włączamy wędzarnie, ustawiamy temperaturę 40 stopni na około 1 godzinę. Po tym czasie włączamy dym, ustawiamy temp 55-60 stopni i wędzimy do uzyskania złotego koloru (około 4 godziny). Do garnka wlewamy wodę podgrzewamy do temperatury 85 stopni i parzymy na małym ogniu około 1,5-2 godziny.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama