Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
– 800 g świeżo zmielonej wołowiny
– sól
– pieprz
– olej rzepakowy
Dodatkowo:
– 4 bułki
– 4 plastry pomidora
– krążki cebuli
– 1 kulka mozzarelli pokrojona w plastry
– listki szpinaku baby
– keczup
– majonez
Wykonanie:
Mięso mieszamy w misce z dodatkiem soli, pieprzu i 2 łyżek lodowatej wody. Następnie formujemy z niego cztery burgery, każdy z nich malujemy z obu stron olejem. Grillujemy na rozgrzanym grillu z obu stron. Czas smażenia jest zależny od stopnia wysmażenia jaki lubicie i jak bardzo rozgrzany jest żar. Pod koniec na każdym burgerze układamy plaster sera.
Gdy burgery będą już prawie gotowe na ruszcie układamy przekrojone bułki i grillujemy je przez chwilę, aż się delikatnie przyrumienią.
Spód bułki smarujemy majonezem i keczupem, następnie układamy mięso z mozzarellą, pomidora, cebulę, listki szpinaku i przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Od razu podajemy.