Grillowane szpadki z piersi z kurczaka
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– 2 ząbki czosnku
– oliwa z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżeczki suszonego tymianku
– sól, pieprz
– drewniane patyczki na grilla
Sos:
– 2 łyżki majonezu
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– szczypta płatków chili lub 1/2 małej chili
– posiekana natka
Wykonanie:
Patyczki moczymy w ziemnej wodzie.
Pierś kroimy w podłużne paski. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy z mięsem i marynujemy minimum 2 godziny.
Mięso nadziewamy na patyczki i grillujemy na średnio rozgrzanym grillu po ok. 5 minut z każdej strony. Dokładny czas zależy od grubości pasków piersi.
Składniki sosu mieszamy w miseczce, podajemy z gorącym mięsem.