Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Hamburgery

08.05.2015 | kategoria: Dania, Grill, Przepisy

Bułka
Na 6 dużych bułek:
500 g mąki
300 ml wody
35 g miękkiego masła
7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży)
10 g soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto przez 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 30 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 części (po 140 g), lepimy kule i spłaszczamy mocno, tak żeby miały około 2-2,5 cm wysokości. I układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie za blisko siebie, bo jeszcze urosną. W tym miejscu, jeśli chcemy, posypujemy ulubionymi ziarnami, np. sezamem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut. Pieczemy w 210 stopniach przez 15 minut. Gdy już upieczemy bułki to przyrządźmy kilka sosów.
Zaczniemy od sosu BBQ żeby nawiązać do tej Amerykańskiej tradycji, o której pisaliśmy na początku.

Sos BBQDomowy sos BBQ
Potrzebujemy:
1 łyżkę oleju
1 cebulę
1 ząbek czosnku
1 czubatą łyżkę cukru
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1-2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżka sosu Worcester
4 łyżki ketchupu
Sól, pieprz do smaku
Ostry sos typu tabasco lub piri piri (opcjonalnie)

Na patelni rozgrzewamy olej. Lekko podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy cukier i mieszamy od czasu do czasu aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Dodajemy paprykę w proszku i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy ocet, sos Worcester, ketchup i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez 2-3 minuty. Sos ten powinien być gęsty.

KeczupKetchup
500 g dojrzałych pomidorów (ewentualnie z puszki – poza sezonem)
1 posiekana cebula
1 posiekany ząbek czosnku
1 szczypta słodkiej papryki
100 ml octu winnego
100 g cukru pudru
1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (zależy jak bardzo ostry keczup chcemy)
sól

Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki usuwając gniazda nasienne. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, ocet winny, cebulę, czosnek, paprykę, sól i pieprz (czyli wszystkie składniki). Gotujemy na małym ogniu około 2 godziny. Przez 1,5 godziny mieszamy od czasu do czasu, potem keczup powinien zacząć intensywnie gęstnieć. Wtedy musimy mieszać dość często żeby się nie przypalił. Jak już pomidory są dostatecznie rozgotowane, a keczup odpowiednio gęsty to zdejmujemy z palnika i miksujemy blenderem. Gorący przekładamy do słoiczka.

MajonezDomowy majonez
1 żółtko
1 łyżka musztardy
1 łyżka białego octu winnego
200 ml oleju roślinnego
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Blenderem z końcówką do ubijania jajek ubijamy żółtko z musztardą. Następnie, cały czas ubijając, powoli, wąską strużką wlewamy olej. Dodajemy sól i pieprz. Jak uzyskamy konsystencję majonezu to dodajemy ocet winny, mieszamy jeszcze przez chwilkę i gotowe.

Gdy już mamy wszystkie dodatki bierzemy się za mięso i składanie naszego hamburgera.
HamburgerPotrzebujemy:
bułki hamburgerowe
150 g mielonego antrykotu na osobę
1 pasterek sera cheddar na osobę (opcjonalnie)
sałata lodowa
czerwona cebula
pomidor
korniszony ogórek
keczup
majonez lub sos BBQ
sól, świeżo zmielony pieprz

Sałatę kroimy w cienkie paski, ogórka na plasterki, cebulę w krążki. Cebulę grillujemy z odrobiną soli i pieprzu. Zdejmujemy i pozwalamy przestygnąć.
Mielone mięso solimy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak żeby średnica burgera była około 2 cm większa od bułki. Podczas obróbki termicznej burgery się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed grillowaniem, robimy wgłębienie. W trakcie kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą płaskie.
Grillujemy na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło.
Bułkę kroimy na pół (możemy ją wcześniej przygrzać na grillu). Dół smarujemy majonezem lub sosem BBQ (a jeśli bardzo chcemy to i jednym i drugim), a górę keczupem. Na dole układamy sałatę. Na to cebulę i kotlet. A na nim ser, pomidor i ogórek. Przykrywamy górą bułki i zjadamy ze smakiem.

Smacznego!

Zobacz artykuł: Hamburgery! Fundament każdego pożywnego śniadania.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama