Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Humus z podpłomykami

07.08.2023 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Humus z podpłomykamiHumus z podpłomykami

Składniki:
– puszka ok. 400 g ciecierzycy;
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżki pasty sezamowej tahini (gotowej lub DOMOWEJ)
– 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
– sól i pieprz
– 1 łyżka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek

Wykonanie:
Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku melaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodać kilka łyżek zalewy lub wody z gotowania ciecierzycy i zacząć miksować na pastę. W międzyczasie dodawać resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy lub oliwę oraz kumin. Miksując stopniowo dodawać więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.

Podpłomyki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki oleju słonecznikowego
– ¾ szklklanki wrzątku
– 1/4 płaskiej łyżeczki soli

Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę i dodaj do niej sól (a także przyprawy, jeśli ich używasz). Wszystko rozmieszaj. Następnie wlej olej bądź oliwę, a potem powoli wlewaj wodę, jednocześnie zagniatając ciasto ręką. Ciasto powinno być elastyczne. Zagnieć je w kulkę, a następnie podziel na mniejsze części. Podsyp je mąką i rozwałkuj na cienki placuszek. Weź patelnię i porządnie ją rozgrzej. Następnie zmniejsz ogień i połóż surowy podpłomyk. Smaż bez użycia tłuszczu, aż będzie ładnie zrumieniony po obu stronach. Podczas smażenia będą powstawać bąble – warto przekłuwać je, by podpłomyki pozostały płaskie i nie przypalały się za mocno. Gotowe podpłomyki powinny być rumiane, sztywne i chrupiące.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama