Kabanosy z papryką
Składniki:
– 2 kg mięsa z szynki I
– 1,5 kg udziec z indyka
– 2 kg mięsa z karkówki I
– 1,5 kg mięsa z golonki II
– 1 kg tłuszczyków wieprzowych
Przyprawy:
– 18 g peklosoli /1 kg mięsa
– 1 g świeżo mielonego pieprzu / 1 kg mięsa
– 2 g majeranku /1,5 kg mięsa
– 1,5 g cukru brązowego/1,5 kg mięsa
– 0,8 g papryczki chili peperoncini na 1 kg mięsa lub według własnego uznania
– 1,5 g słodkiej mielonej papryki /1.5 kg mięsa
– 2 g mielonej kolendry /1,5 kg mięsa
– 2 g majeranku/1 kg mięsa
– 2 g świeżego czosnku/1 kg mięsa
– ½ dużej gałki muszkatołowej na 5 kg mięsa
– jelita baranie
Wykonanie:
Mięso kroimy na kawałki 3 x 3 cm.
Wieprzowina I
Delikatnie rozbijamy wieprzowinę tłuczkiem do mięsa. Do miski wkładamy szynkę i karkówkę, dodajemy przyprawy i wkładamy do lodówki na jedną dobę. Mięso mielimy na sitku 14 mm
Wieprzowina II
Golonkę mieszamy z przyprawami, a następnie wstawiamy na jedną dobę do lodówki. Mięso mielimy na siatce 8 mm.
Do miski wkładamy tłuszczyki dodajemy przyprawy dokładnie mieszamy. Mięso wstawiamy na jedną dobę do lodówki. Mięso mielimy na siatce 4 mm.
Udziec z indyka
Pokrojony udziec z indyka dokładnie mieszamy z przyprawami. Mięso wstawiamy na jedną dobę do lodówki. Mięso mielimy na siatce 10 mm
Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wyrabiamy aż masa będzie kleista. Przekładamy do nadziewarki napełniamy ściśle osłonki baranie. Wieszamy na drążku na 8 godzin w celu osadzenia.
Wędzenie w wędzarni tradycyjnej
Pierwszy dzień
60 stopni około 1 godzinę
Drugi dzień
60 stopni około 1,5 godziny do uzyskania żądanego koloru
Trzeci dzień
Suszenie w wędzarni 12 godzin. Dodatkowo kabanosy suszymy 48 godzin w chłodnym, przewiewnym miejscu.