Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa krakowska drobiowo-wieprzowa sucha

22.06.2023 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa krakowska drobiowo-wieprzowa suchaKiełbasa krakowska drobiowo-wieprzowa sucha

Składniki:
Mięso:
– 2 kg szynki
– 0,5 kg łopatki
– 0,5 kg boczku
– 0,5 kg piersi z indyka

Przyprawy na 1 kg mięsa:
– 15 g pekosoli
– 2 g pieprzu czarnego
– 1 g ziela angielskiego
– 1 g majeranku
– 2 g czosnku

Wykonanie:
Przygotowanie mięsa – peklowanie.
Do miski wkładamy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Mięso z szynki kroimy w kostkę 2×2 cm, dodajemy 30 g mieszanki peklującej, dokładnie mieszamy. Kroimy łopatkę i boczek, dodać 15 g mieszanki peklujące, dokładnie wymieszać. Zapeklowane mięso wkładamy do lodówki na 2 doby.

Przygotowanie przed wędzeniem.
Mięso z łopatki i boczku mielimy na siatce 6 mm. Pierś z indyka mielimy na sitku 10 mm. Do miski wkładamy wszystkie rodzaje mięsa i wyrabiamy, aż masa będzie spójna i kleista. Masę przekładamy do nadziewarki, napełniamy osłonki, a końce zawiązujemy przędzą. Nakłuwamy pęcherzyki powietrza widoczne pod osłonką. Batony kiełbasy wieszamy w chłodnym miejscu na 12 godzin.

Wędzenie.
Ustawiamy temperaturę na 40 stopni, kiełbasy wykładamy na osuszacz. Osuszamy ok 2 godziny. Podwyższamy temperaturę do 50-55 stopni, wędzimy około 4 godziny.

Parzenie
Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy do temperatury ok. 80 stopni. Wkładamy kiełbasy i parzymy do osiągnięcia 70 stopni w środku batona.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama