Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa z indyka

07.08.2023 | kategoria: Dodatki, Kiełbasa, Przekąski, Przepisy

Kiełbasa z indykaKiełbasa z indyka

Składniki:
– 0,5 kg łopatki
– 1,5 kg mięso z udźca indyka
– 1,5 piersi z indyka
– 1,5 g pieprzu czarnego na 1 kg mięsa
– kilka ząbków czosnku
– 15 g peklosoli na 1 kg mięsa
– 0,5 g kolendry miażdżonej na 1 kg mięsa
– 2 g przyprawy do kiełbasy drobiowej na 1 kg mięsa

Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę i zapeklować peklosolą. Odstawić w chłodne miejsce na 48h. Następnie mięso wieprzowe i pierś z indyka zmielić na sitku 14-16 mm lub na szarpaku, mięso z indyka przez sitko 8 mm. Starannie wyrobić masę mięsną, dodać przyprawy i napełnić jelita odkręcając. Następnie wędzić dymem o temp do 50 stopni C do uzyskania brązowej barwy. Dalej można parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni C do uzyskania wewnątrz temp. ok. 70 stopni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama