Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kiełbasa żywiecka parzona

09.12.2016 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Kiełbasa żywiecka parzonaKiełbasa żywiecka parzona

Składniki:
– 2 kg łopatki wieprzowej
– 1 kg karkówki wieprzowej
– 1,25 kg pręgi wołowej
– 0,75 kg podgardla
– 90 g peklosoli
– 5 g cukru
– 5 g czarnego mielonego pieprzu
– 4 g świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę
– 5 g pieprzu ziołowego
– osłonki białkowe o średnicy 55 mm lub jelita naturalne

Wykonanie:
Łopatkę kroimy w kostkę 2 x 2 cm.
Karkówkę mielimy na sitku nr 13.
Pręgę mielimy na sitku nr 4. Przed zmieleniem pręgi mieszamy ją z 50 ml wody i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
Każdy rodzaj mięsa peklujemy oddzielnie. Czas peklowania to 48 godzin, w temperaturze 4-8 stopni C.
Po tym czasie do łopatki dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, aż masa będzie kleista. Później dodajemy karkówkę i pręgę. Dokładnie wszystko mieszamy.
Osłonki moczymy przez 20 minut  w letniej wodzie. Napełniamy je mięsem, dobrze ugniatamy, aby pozbyć się powietrza.
Kiełbasy osadzamy do 12 godzin w temperaturze do 8 stopni. Natomiast w temperaturze pokojowej wystarczą nam 3-4 godziny.
Wędzimy gorącym dymem (50 stopni C.) przez 3-4 godziny. Następnie kiełbasę parzymy w temperaturze 72-74 stopni przez 40 minut.
Po sparzeniu kiełbasę wieszamy w chłodnym miejscu do całkowitego wystygnięcia.

Zobacz artykuł: Mięsne potrawy świąteczne

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama