Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Kofta z pastą ajwar

24.04.2015 | kategoria: Grill, Kiełbasa, Przepisy

4_grill_przepis_1Kofta:
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
1 czerstwa kajzerka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
3 łyżeczki przyprawy grillowej
1 średnia cebula
0,5 łyżeczki soli
pół pęczka natki pietruszki
1 jajko
oliwa do posmarowania mięsa
 
Namaczamy czerstwą kajzerkę i odciskamy nadmiar wody. Wkładamy do miski razem z posiekaną drobno natką i cebulą. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy mięso i wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy porządnie, aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy cienkie, owalne kiełbaski i nadziewamy je na patyczki do szaszłyków. Smarujemy lekko olejem i grillujemy kilka minut z każdej strony.
 
5_grill_przepis_2Ajwar:
4 duże czerwone papryki
1 papryczka chili
1 bakłażan
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
6 łyżeczek słodkiej papryki w proszku
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Paprykę, bakłażana i 1 cebulę kroimy na ćwiartki. Chili kroimy na pół, 3 ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach. Wszystkie te warzywa układamy na blasze i pieczemy na wysokiej półce przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostałą 1 cebulę i 1 czosnek obieramy i drobno siekamy.
Po 20 minutach wyjmujemy warzywa z piekarnika i przekładamy do foliowego woreczka (np. takiego na mrożonki). Szczelnie zawiązujemy i odstawiamy na 30 minut. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie nam obrać warzywa ze skórek. Po 30 minutach wyjmujemy je z woreczka i obieramy. Wkładamy warzywa do melaksera i dodajemy posiekane, surowe warzywa. Miksujemy, ale tak żeby pozostały drobne kawałeczki. Dodajemy oliwę, sól, pieprz, paprykę w proszku i dokładnie mieszamy.
 
Jeżeli jednak wybierzecie na grilla tradycyjną kiełbasę, mamy dla was przepis na domowa musztardę. Będzie ona triumfowała na waszym stole. Jest piekielnie ostra, więc uważajcie.
Grill DK90 g ziaren jasnej gorczycy
100 ml wody
75 ml octu jabłkowego
50 g cukru
12 g soli
 
Gorczycę wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki. Po tym czasie miksujemy ją w miseczce blenderem na mączkę. Wodę z octem gotujemy i odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia. Dodajemy cukier, sól, zmieloną gorczycę i mieszamy przez 5 minut. Masa będzie stopniowo gęstnieć. Po 5 minutach musztarda powinna już być gotowa. Wystarczy teraz przełożyć do słoiczka. Może stać w lodówce kilka miesięcy. I pamiętajcie: naprawdę jest ostra jak brzytwa! Jeśli chcecie nieco łagodniejszą to nie miksujcie tak dokładnie gorczycy, zostawcie trochę nie zmielonych ziaren.
 
Smacznego!
 

Zobacz artykuł: Wielka Grillówka – Kofta z pastą ajwar.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama