Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Krokiety z kapustą i grzybami

21.12.2023 | kategoria: Dania, Dodatki, Przekąski, Przepisy

Krokiety z kapustą i grzybamiKrokiety z kapustą i grzybami

Składniki:
Ciasto:
– mąka pszenna, 2 szklanki;
– jajka, 2 sztuki;
– mleko, 1 szklanka;
– woda gazowana, 1 i 1/2 szklanki;
– szczypta soli.

Farsz
– cebula, 1 duża;
czosnek, 2 ząbki;
– kapusta kiszona, 500 g;
– grzyby suszone (podgrzybki, borowiki), 20 g;
– opcjonalnie pieczarki, 200 g;
– liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, po 3-4 sztuki;
– sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
– olej do smażenia
– jajka do panierowania, 2 sztuki;
– bułka tarta, 5 łyżek;

Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe.
Do wysokiej miski dodajemy mąkę pszenną, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Miksujemy jedynie do momentu połączenia się składników – na wysokich obrotach miksera. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalewamy niecałą chochelkę ciasta. W tym momencie patelnię podnosimy i szybkim ruchem staramy się równomiernie rozlać ciasto naleśnikowe po powierzchni patelni. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Farsz
Do małego garnka wsypujemy suszone grzyby i zalewamy je wrzątkiem. Gotujemy przez 30 minut. W osobnym garnku na małym ogniu gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem wody, liści laurowych, ziela angielskiego, pieprzu – gotujemy do miękkości kapusty. Odciskamy ją z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy. Dużą cebulę kroimy drobno. Smażymy na małej ilości oleju na średnim ogniu aż do jej zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną odciśniętą z nadmiaru soku i drobno posiekane suszone grzyby. Całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszając. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej roztrzepane jajka. Na środek każdego naleśnika nakładamy około 2 łyżki farszu. Zawijamy najpierw naleśniki zaginając ich dwa boki do środka, a następnie rolujemy całość. Naleśnika moczymy w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, a potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama