Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Łosoś wędzony

14.01.2019 | kategoria: Dania, Przepisy, Wędzenie

Łosoś wędzonyŁosoś wędzony

Składniki:
– 2 filety z łososia
– 1 litr wody
– 6 dag soli kamiennej 
– suszony koperek
– 2-3 liście laurowe
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 3-4 ziarenka pieprzu czarnego

Wykonanie:
Do miski wlewamy ½ litra zimnej wody, dodajemy sól, mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy ½ litra wody, dodajemy ziele angielskie, cukier brązowy, pieprz czarny i liście laurowe i gotujemy kilka minut. Przestudzony wywar z przyprawami dodajmy do wody z solą. Do tak przygotowanej solanki wkładamy płaty łososia i wstawiamy do lodówki na 24h. Po tym czasie wyjmujemy rybę, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Posypujemy koperkiem lub ulubionymi ziołami. Osuszamy wentylatorem przez około 2 godziny. Do wędzarni wkładamy filety łososia i ustawiamy temperaturę na około 40 stopni bez dymu na około 30 minut. Następnie włączamy generator dymu wędzimy w 40 stopniach około 4 godziny.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama