Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Malinowa chmurka

29.07.2021 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Malinowa chmurkaMalinowa chmurka

Składniki:
Beza
– 3 sztuki białka;
– szczypta soli;
– 200 g drobnego cukru;
– 1 łyżka soku z cytryny;
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
– płatki migdałów wg. potrzeb.

Ciasto
– 250 g mąki Basia krupczatka;
– 100 g zimnego masła;
– 50 g cukru pudru;
– pół łyżeczki proszku do pieczenia;
– 1 sztuka skórki z cytryny;
– 3 żółtka.

Galaretka
– 3 opakowania malinowej galaretki;
– 1 litr gorącej wody;
– 500-600 g mrożonych malin;

Krem
– 250 g serka mascarpone;
– 50 g cukru;
– 1/2 litra śmietanki 30%;
– aromat waniliowy do smaku.

Wykonanie:
Umieść białka w misce i dodaj szczyptę soli. Ubij białka, a po chwili dodaj cukier. Masę ubijaj tak długo aż stanie się gęsta i lśniąca. Przed końcem ubijania dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Obrysuj kształt blaszki na papierze do pieczenia. Obróć papier na drugą stronę i ułóż go na blaszce, która została obrysowana. Na obrysowanym fragmencie nanieś przygotowaną bezę. Wierzch posyp płatkami migdałów. Nastaw piekarnik na 140 stopni i wstaw bezę na 40-50 minut, piecz aż do suchości. Warto przyglądać się pieczeniu, aby w razie potrzeby modyfikować temperaturę.

Umieść w malakserze mąkę krupczatkę, zimne masło oraz cukier. Połącz ze sobą składniki. Następnie dodaj proszek do pieczenia, startą skórkę cytryny oraz żółtka. Wyrób ciasto ręcznie. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wyklej ją kawałkami ciasta. Nastaw piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez ok.15-20 minut. Gotowe ciasto pozostaw do wystygnięcia.

W osobnej miseczce rozrób galaretkę (każda na 1/2 litra wody) dodaj 1 litr wrzącej wody. Wymieszaj proszek i pozostaw do lekkiego stężenia. Dodaj mrożone maliny (bez rozmrażania). Wymieszaj masę i umieść na przygotowanym cieście.

W osobnej misce umieść serek mascarpone, dodaj cukier, śmietankę  oraz aromat waniliowy i ubij na gładki krem.
Gotowy krem rozsmaruj na zastygniętej masie malinowej. Na koniec umieść na kremie wcześniej przygotowaną bezę. Ciasto wstaw na noc do lodówki.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama