Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Mini Mazurki pomarańczowe

16.03.2018 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Mini Mazurki  pomarańczoweMini Mazurki pomarańczowe

Składniki:
Ciasto
– 300 g mąki orkiszowej
– 150 g masła
– 150 g cukru pudru
– 2 duże lub 3 mniejsze żółtka

Beza
– Około 60 g białek z dwóch jajek.
– 120 g drobnego cukru
– 50 g cukru pudru

Masa pomarańczowa
– 3 pomarańcze
– 1 szkl. cukru lub według własnego smaku
– 100 ml soku z pomarańczy
– sok z jednej cytryny
– 10-15 g żelatyny

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne pokrojone masło, żółtka i szybko wyrobić ciasto mikserem lub zagnieść ręcznie. Ciasto zawinąć w folie wstawić, na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego 4 duże kółka większe od średnicy foremek. Masłem smarujemy foremki, wykładamy ciasto, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Wstawić ponownie do lodówki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika szprycą wyciskać wzory z bezy. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut.

Przygotowanie bezy:
Do miski wlewamy białka dodajemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą, gotujemy na bardzo małym gazie. Ubijamy na parze, mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści (sprawdzamy w palcach) – około 10 minut. Zdejmujemy miskę, białka przelewamy do misy robota i ubijamy na największych  obrotach około 7-10 minut. Beza musi być bardzo gęsta i zimna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy chwilę.

Przygotowanie konfitury pomarańczowej:
Pomarańcze dokładnie umyć, zetrzeć skórkę, przełożyć do garnka. Żelatynę zalać sokiem z pomarańczy. Obrane pomarańcze podzielić na cząstki i dodać, wlać sok, zmiksować blenderem, dodać cukier i wymieszać. Konfiturę pomarańczową gotować na małym ogniu do czasu aż masa będzie szklista i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia. Na upieczone zimne spody mini mazurków wykładamy przestudzoną konfiturę z pomarańczy. Robimy dekoracje według uznania

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama