Składniki:
– 3 kg udek z kurczaka;
– 2 kg boczku wieprzowego;
– 2,5 kg łopatki wieprzowej;
– 1 kg wątróbki z kurczaka;
– 8 szt bułek kajzerek;
– 1 szkl. bułki tartej;
– 8 jajek;
– 3 listki laurowe;
– Ziele angielskie;
– Około 15 g soli na 1 kg farszu (lub wg własnego smaku);
– 1,5 g pieprzu na 1 kg farszu (lub według własnego smaku);
– 4 łyżki przyprawy do pasztetu;
– 2 łyżeczki gałki muszkatołowej;
– 2 pietruszki;
– 1/2 kg smalcu.
Wykonanie:
Mięso myjemy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy drób, wieprzowinę, zalewamy roztopionym smalcem, dodajemy warzywa marchewkę i pietruszkę i przyprawy. Dusimy do miękkości mięsa. Na tłuszczu z mięsa do pasztetu podsmażamy wątróbkę. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielimy trzy razy w maszynce do mięsa. Do tłuszczu z duszenia mięsa władamy bułki kajzerki. Do miski wkładamy mięso, dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawę do pasztetu, gałkę, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy tłuszcz z duszenia mięsa, jeśli jest za bardzo luźna dodajmy więcej bułki tartej.
Do formy keksowej wyłożonej cienkimi plastrami słoniny wykładamy masę, którą posypujemy bułką tartą układamy plastry słoniny i przyklepujemy dłonią. Pieczemy w temperaturze 190°C około jedną godzinę.