Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Pieczone ziemniaki z boczkiem i kiełbasą

26.09.2018 | kategoria: Dania, Kiełbasa, Przepisy

Pieczone ziemniaki z boczkiem i kiełbasąPieczone ziemniaki z boczkiem i kiełbasą

Składniki:
– 15 szt. małych ziemniaków
– 8 szt. wędzony boczek w plastrach
– 100 g kiełbasy śląskiej
– 1szt. cebula czerwona
– Olej rzepakowy

przyprawy
majeranek
pieprz czarny
– sól
– cząber
– wędzona czerwona papryka.

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i umyć, a naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Ziemniaki zawinąć w plastry boczku, kiełbasę pokroić w plasterki zaś cebulę czerwoną w piórka.
W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków i warstwę ziemniaków zawiniętych w boczku, a pomiędzy pomiędzy ziemniaki włożyć plasterki kiełbasy i cebuli.
Całość posypać ziołami i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nagrzać piekarnik góra/dół do 190 st. i wstawić naczynie do zapiekania na około jedną godzinę. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Podawać z pomidorkami koktajlowymi i bazylią.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama