Pieczone ziemniaki z boczkiem i kiełbasą
Składniki:
– 15 szt. małych ziemniaków
– 8 szt. wędzony boczek w plastrach
– 100 g kiełbasy śląskiej
– 1szt. cebula czerwona
– Olej rzepakowy
przyprawy
– majeranek
– pieprz czarny
– sól
– cząber
– wędzona czerwona papryka.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i umyć, a naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Ziemniaki zawinąć w plastry boczku, kiełbasę pokroić w plasterki zaś cebulę czerwoną w piórka.
W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków i warstwę ziemniaków zawiniętych w boczku, a pomiędzy pomiędzy ziemniaki włożyć plasterki kiełbasy i cebuli.
Całość posypać ziołami i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nagrzać piekarnik góra/dół do 190 st. i wstawić naczynie do zapiekania na około jedną godzinę. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Podawać z pomidorkami koktajlowymi i bazylią.