Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Rolada mięsna nadziewana

15.11.2023 | kategoria: Dodatki, Pieczone, Przepisy

Rolada mięsna nadziewanaRolada mięsna nadziewana

Składniki:
– Schab wieprzowy 500 g;
– Plastry boczku 200 g;
– Makaron drobny 1 szklanka;
– Ser mozzarella 4 łyżki;
– Po połówce papryki czerwonej, zielonej i żółtej;
– Dynia 1 kawałek;
– Ser grana padano;
– Jajko;
– Pieczarki 4 szt.;
– Cukinia mała;
– Zioła włoskie – ½ łyżeczki do schabu;
– Zioła włoskie – ½ łyżeczki do farszu z makaronem;
– Papryka słodka wędzona – ½ łyżeczki
– Sól i pieprz do smaku;
– Sos pomidorowy 50 ml.

Wykonanie:
W maszynce do mięsa mielimy schab, dodajemy jajko, zioła włoskie, paprykę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Papryki, cukinię, dynię i pieczarki kroimy w średniej wielkości kostkę. Do miski wkładamy makaron, dodajemy warzywa, ser mozzarella, zioła włoskie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na folię wykładamy farsz mięsny, na który wykładamy warstwę farszu z makaronem i warzywami, posypuję serem gran padano, robimy kleksy z sosu pomidorowego. Roladę zwijamy i obkładamy boczkiem. Tak przygotowaną roladę zawijamy w folię aluminiową, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 st. i pieczemy około 60 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama