Roladki wołowe z naturalnym dymem z twardego drewna
Autor: Katarzyna Pawluś
Wyróżnienie – Konkurs – Dymna Rewolucja
Składniki:
05, kg udźca wołowego;
Tradycyjny aromat dymu z twardego drewna Smokeland;
2 ogórki kiszone;
20 dkg boczku wędzonego;
1 cebula;
1 marchewka;
sól, pieprz.
Wykonanie:
Mięso kroimy na plastry, rozbijamy je. Plastry skrapiamy naturalnym dymem wędzarniczym w płynie. Wkładamy do miski i zostawiamy na 40 minut. Po tym czasie plastry solimy, pieprzymy. Układamy na nich słupek boczku, słupek ogórka, słupek marchewki i plasterek cebuli. Zawijamy i splatamy mięso wykałaczką. Do dusznicy wlewamy trochę oleju, roladki obsmażamy – dzięki dymowi kolor jest perfekcyjnie złocisty. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości.