Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Składniki:
– 1 kalafior podzielony na różyczki
– 2 łyżeczki kuminu
– 2 łyżeczki mielonej kolendry
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– Sól
– Pieprz
– Oliwa z oliwek
– 2 szklanki ciecierzycy z puszki
– Ocet balsamiczny
– Listki mięty
– Ziarenka z ½ granatu
Wykonanie:
W misce mieszamy przyprawy z oliwą z oliwek, dodajemy kalafiora i dokładnie obtaczamy go powstałą masą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Do dużej miski wrzucamy ciecierzycę, dodajemy ocet, porwane listki mięty, ziarenka granata i upieczonego kalafiora. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.