Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Nadziewane warzywa z piekarnika

28.03.2019 | kategoria: Artykuły

warzywa Szybkie i proste dania z piekarnika? To jest to co lubię najbardziej. Idealnie do takiej roli szybkiego obiadu czy ciepłej kolacji nadają się prawie wszystkie warzywa. Pieczone warzywa także idealnie sprawdzają się jako gotowe do zabrania dania do podgrzania na przykład w pracy. Wspaniałym i bardzo smacznym pomysłem na takie pieczone warzywa jest wypełnienie ich ulubionymi przez Was produktami, czyli inaczej mówiąc jakimś smakowitym farszem.
Jakie warzywa możemy faszerować? Mam wrażenie, że prawie wszystkie, ale ujmując rzecz dokładniej wszystkie te, w których da się wydrążyć choćby małą “miseczkę” na wypełnienie jej czym Wasza dusza zapragnie. Tak naprawdę, to w tej kwestii ogranicza Was tylko Wasza kulinarna wyobraźnia!
Jakie są najpopularniejsze zapiekane warzywa? Na pewno powinniśmy zacząć od kabaczków i cukinii. Bardzo lubimy też różnokolorowe papryki, które pięknie się prezentują na naszych talerzach. Pyszne są też ziemniaki, czy też coraz bardziej popularne ostatnio pomarańczowe bataty. Doskonale smakują również faszerowane odmiany mięsistych i dojrzałych pomidorów. Ulubionym nadzieniem możemy także napełnić duże cebule oraz spore kapelusze pieczarek. Ostatnio w sklepach pojawiły się nawet tacki z samymi pieczarkowymi kapeluszami, specjalnie przygotowanymi do napełniania. Idealnie do faszerowania nadaje się także dynia. Szczególnie ciekawe są jej małe odmiany – w sezonie znajdziemy ich naprawdę sporo – natomiast duże okazy możemy wykorzystać jako swoistą wazę na zupę. Bardzo ciekawą propozycją są też faszerowane i zapiekanie zielone ogórki albo kalarepa.
Kiedy mamy już wybrane jakieś apetyczne warzywo przeznaczone do wypełnienia, teraz nadchodzi czas na to, aby przygotować do niego odpowiedni farsz. Pierwsze i podstawowe pytanie, to to czy chcemy, aby nasze danie było mięsne czy raczej jarskie (a tak na marginesie, czy Wy też nie macie takiego wrażenia, że słowo jarskie powoli przechodzi do lamusa, a zastępuje go wegetariańskie i wegańskie?). Jeśli jesteśmy za opcją mięsną do przygotowania farszu najlepiej jest użyć mielonego mięsa. Może ono być wieprzowe, drobiowe lub wołowe, ale w tych dwóch ostatnich przypadkach warto pamiętać, aby dodać do niego nieco tłuszczu, ponieważ obydwa te gatunki są raczej gatunkami mało tłustymi i w związku z tym farsz mógłby być za suchy.
Jeśli natomiast interesuje nas wersja bezmięsna do faszerowania możemy użyć różnego rodzaju kasz (rewelacyjny w tym wypadku jest na przykład kuskus lub bulgur) i serów (wspaniała jest feta, mozzarella lub zwykły żółty ser), a także innych warzyw. Farsz można też urozmaicić przecierem pomidorowym i różnymi świeżymi lub suszonymi ziołami.
Od jakiegoś czasu dużą popularnością na naszych stołach cieszy bakłażan, nazywany także gruszką miłości. To pyszne warzywo idealnie nadaje się do faszerowania, dlatego dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na zapiekanego bakłażana z mozzarellą.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Faszerowany bakłażan z mozzarellą

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama